Tippek és fortélyok: depresszió

Mindenkinek az életében vannak kisebb-nagyobb mélypontok, de manapság egyre több ember találkozik azzal a jelenséggel, amikor már konkrét fizikai tünetek formájában jelentkeznek a levertség jelei. Ilyenek az egész napos fáradtság, céltalanság, örömtelenség, sírás kényszer, nyugtalanság, szorongás. Ezek a tünetek jelezhetik a depressziót, de nem kell megijedni tőlük, van megoldás!

1. Sport

Minden – a témával foglalkozó – oldal kiemelt helyen szerepelteti a testmozgás fontosságát. Napi fél/egy óra mozgással nagy löketet adhatunk szervezetünk endorfin termeléséhez, amely növeli a boldogságérzetet és akár már 1-2 héten belül is enyhítheti a depresszió tüneteit.

2. Masszázs

Amellett, hogy a mozgás segíti az endorfin termelést, az izomszöveteknek, a vérkeringésnek és az ízületeknek szüksége van pihenésre is. Ahhoz hogy a lerakódott méreganyagokat és a beállt izmokat kilazítsuk jól jöhet egy masszázs. Ez lehet svédmasszázs, thai-masszázs, vagy bármi egyéb szakszerűen végzett masszázs. Ezeknek a technikáknak bizonyítottan stresszoldó és jó terápiás hatásuk van. Legalább heti egyszer érdemes rászánni az időt.

3. Tápanyagok

Tudni kell, hogy a depresszió a mai állás szerint az agyi ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) zavarainak okán jön létre. Ezt okozhatja hiányos táplálkozás, vagy akár genetikai hajlam is. Azonban ezen anyagok termelődésére tudunk hatni különböző mikrotápanyagok pótlásával. Ezek olyan vitaminok, aminosavak és zsírsavak, melyekről bebizonyították, hogy a depressziós egyénekben nagyon alacsony a szintjük. Ilyen például a halolajban nagy mennyiségben található OMEGA-3 zsírsav. Ezt korlátlanul lehet fogyasztani, minél több annál jobb. A másik fontos tényező a D3 vitamin, amit normális esetben a napsütés segítségével bőrünk előállítana, de az emberek nagy része nem tud vagy nem akar eleget a szabadban lenni, ezért ezt is pótolni kell. Napi 4-5000 NE D3-vitaminnal már hetek alatt jelentős javulást érhetünk el. Ezen kívül érdemes még megemlíteni a Folsavat, amely egy B-vitamin fajta. Ez a vitamin szükséges ahhoz hogy a boldogsághormont (szerotonin) a szervezet elő tudja állítani. Túladagolni nem lehet, így bátran fogyasszunk ebből is naponta.

 4. Napsütés

Mint már az előző bekezdésben írtam: a D3 vitamin nagyon fontos. Ha tehetjük menjünk ki a szabadba és élvezzük a napból áradó meleget. De vigyázzunk a nyári kánikulában, nehogy leégjünk. Használjunk napvédő krémet, abból is ha lehet akkor a D-vitamin tartalmút.

5. Meditáció

Sokszor érzik a depressziósok, hogy nem tudnak kikapcsolni, hogy agyuk egyetlen téma körül pörög egész álló nap és ez megnehezíti a minden napos tevékenységüket. Érdemes lehet kipróbálni különböző meditációs technikákat, melyek segítenek lecsendesíteni az elmét, ezzel kiegyensúlyozottabbá és nyugodtabbá válhatunk. Mindegy hogy buddhista, agykontroll, reiki vagy autogén-tréning. A kulcs a minden napos gyakorlás!